Sahip olduğu tarihsel miras ve yeniden canlandırılan İpekyolu ile stratejik konumu güçlenen Hatay, dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. Londra’da düzenlenen Imperial College London ve Küresel Rekabetçilik Konseyi’nin birlikte organize ettiği 2016 Global İnovasyon Konferansı’nda Hatay’ın tarihsel geçmişi, bölge için ticaretteki önemi ve geleceğe yönelik yapılan yatırımları konuşuldu. Özel olarak davet edilen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İnovasyon Konferansı’nda konuşmacı olarak yer aldı
Şehirlerin yenilikçi, rekabetçi ve sürdürülebilirlik ilişkisinin ele alındığı Imperial College London ve Küresel Rekabetçilik Konseyi tarafından organize edilen 2016 Global İnovasyon Zirvesi Londra’da düzenlendi. Dünyanın farklı yerlerinden gelen liderlerin, yatırımcı ve CEO’ların katıldığı zirveye Türkiye’den Hatay’ı temsilen Hatay Büyükşehir Belediyesi katıldı. Konferansa özel olarak davet edilen Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, zirvede konuşmacı olarak yer aldı ve katılımcılara şehri tanıtan özel bir sunum yaptı. Konferans kapsamında düzenlenen The Well City oturumunda konuşan Lütfü Savaş, 8 Bin yıllık geçmişe sahip Hatay’ın tarihsel anlamda bir dünya mirası olduğunu,yeniden canlandırılan 30 Bin yıllık İpekyolu ile Avrupa ve Ortadoğu arasında önemli bir köprü olma özelliğini güçlendireceğini, Expo 2021 için hazırlanan projeleri ve son zamanlarda yaşanan olaylara rağmen şehrin yaşam kalitesini artırmak için yapılan yatırımları anlattı.
Yatırımcıları Hatay’a davet etti
Londra’da düzenlenen 2016 Global İnovasyon Konferansı’nda konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, yeniden canlandırılacak İpekyolu ile ticaret akışında Hatay’ın güçlenecek stratejik konumuna dikkat çekerek Hatay’ın aynen eskiden olduğu gibi bölgeyi Hindistan, Rusya, Çin, ABD ve Avrupa’ya bağlayacağını söyledi.Başkan Savaş, başladığından beri tasvip edilmeyen Suriye’deki savaşın bittiğinde Hatay ve o bölgenin dünyanın en hızlı büyüyen bölgelerinin başında yer alacağına ve İpekyolu’nun da eski önemine kavuşması ile Hatay’ın cazip bir merkez haline geleceğine inandığını belirtti. Bu durumunun yatırımcılar için de bir fırsat olduğunu ifade eden Lütfü Savaş, Londra’daki yatırımcıları Hatay’a davet ederek konferanstaki konuşmasına şöyle devam etti: “Şehrimizi tarihsel ve jeopolitik konumunu koruyarak geleceğe taşımak istiyoruz. İhtiyaçlar doğrultusunda geleceğe yönelik yatırımlara başladık. Başta rüzgar olmak üzere her türlü yenilenebilir enerji, turizm, otel ve restoran işletmeciliği, topraksız tarım ve seracılık, teknolojik tarım, kent içi ve dışı raylı sistemler, deniz ve kara taşımacılığı, planlı kentsel dönüşüm konularında yatırımlar yapıyoruz. Bu konularda yatırımcılarla bir işbirliği içinde birlikte çalışmak isteriz.” dedi.
Rekabetçi bir şehir olmak için tarihsel avantajımızı kullanacağız
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, yaptığı sunumda rekabetçi bir şehir olma konusunda Hatay’ın tarihsel avantajının kullanılacağını belirtti. Şehrin her geçen gün yeni keşifler ve kazılarla kendini yenilediğini, 35.000 tarihi esere sahip olduğunu ve mozaiklerin en güzel örneklerinin Hatay’da yer aldığını ifade eden Savaş, tarihsel ve kültürel değerler doğrultusunda Antik kent Hatay’ı bir Roma ya da Floransa gibi dünyaya tanıtmanın öncelik taşıdığını anlattı. Bu vizyon doğrultusunda devam eden restorasyonların ve kentin tarihi yapısına uygun düzenlemelerin yapıldığını belirten Savaş, Hatay’ın eşsiz tabiat dokusunu ve mistik havasını dünyaya tanıtmak için başvurusu yapılan Expo 2021’in de büyük bir katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.