MKÜ'DEN AĞRI DAĞI'NDA ARKEOLOJİK ARAŞTIRMA googlepng

 Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aynur Özfırat başkanlığında Ağrı Dağı'nda yapılan kazı ve yüzey araştırması projeleri, temmuz ve ağustos aylarında da devam edeceği bildirildi.
MKÜ+#39;DEN+AĞRI+DAĞI+#39;NDA+ARKEOLOJİK+ARAŞTIRMA+ Haberin+Detayları+için+Tıklayın!

  MKÜ Basın ve Halkla İlişkiler Bürosundan yapılan açıklamada, her iki projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile MKÜ adına yürütüldüğü, çalışmaların ayrıca Türk Tarih Kurumu Projesi, Ağrı Valiliği ve Doğubeyazıt Kaymakamlığı destekleriyle sürdürüldüğü belirtildi.      Konu ile ilgili açıklama yapan Özfırat, 2002 yılından beri devam eden Ağrı Dağı'ndaki çalışmaların, Bozkurt Kurgan Mezarlığı Kazısı ve Yüzey Araştırması olmak üzere iki ayrı sektörde devam ettiğini, projelere ilişkin sistematik bir biçimde araştırılmamış olan bölgede, özellikle dağın eteğinde yoğunlaşan çok sayıda yerleşim belirlenmiştir.      İncelenen 200 arkeolojik yerleşimden elde edilen sonuçlara göre, ilk iskan Geç Kalkolitik Dönemde (M.Ö. 3750-3400) başladığını belirten Özfırat şunları kaydetti:          ''Bu tarihlerden Urartu Krallığı'na değin dağ ve yakın çevresi kesintisiz yerleşime sahiptir. Urartu egemenliğinde ise burada bir eyalet merkezi kurularak krallığın sınırları içine alınmıştır. Tüm bu süreç boyunca dağ ve yakın çevresi, içinde yer aldığı Doğu Anadolu, Güney Kafkasya (Gürcistan, Ermenistan, Nahçıvan, Azerbaycan) ve İran Azerbaycanı'yla paralel bir kültürel gelişim izlemiştir. Araştırmaların ülkemiz arkeolojisi açısından en önemli ve yeni bulgularından bir diğeri, kurgan türü mezarların bulunmuş olmasıdır. Yüzey araştırmasında belirlenen ykl. 800 kurganın dışında, Bozkurt'ta yapılan kazılarda incelenen bu tür mezarlar, taştan yüksek yığma tepeler ve bu tepelerin altındaki oda, kuyu ya da taş sandık mezarlardan oluşur. Anadolu dışında Ön Asya'ya yabancı olan kurgan geleneğinin en erken temsilcileri, Orta Asya'da M.Ö. 5 bin yıldan beri görülmektedir. Avrasya stepleri ve Kuzey Kafkasya'da ise ilk kez M.Ö. 4 bin yılda görülen kurganların daha sonra, M.Ö. 3 bin yılın ortalarında güneye inerek Transkafkasya'da var olduğu Doğu Gürcistan'daki Martkopi, Bedeni ve Trialeti gibi anıtsal kurganlardan bilinmektedir.''        Özfırat, Ağrı Dağı'nda bu tür mezarlara ait en erken bulgular ise söz konusu kültürlerin güneybatıya hareketini gösterecek şekilde biraz daha geç bir döneme M.Ö 3 bin yıl sonlarına ait olduğunu, Ağrı dağı ve yakın çevresinde devam eden her iki proje, arkeoloji bilimine eklediği birçok yeni veriyle birlikte kurganların Doğu Anadolu bölgesindeki yayılımı ve tarihlenmesine açıklık getirdiğini ifade etti.
MKÜ'DEN AĞRI DAĞI'NDA ARKEOLOJİK ARAŞTIRMA haberi 25 Temmuz 2011 00:00 tarihinde FirmaRehberim.com kaynak gösterilerek Yerel kategorisine, ilgili firma Hatay /  11278 kişi tarafından okunmuş 0 kişi tarafından beğenilip 0 kişi tarafından beğenilmemiştir. İletişim Bilgileri için Lütfen Tıklayın!
Haberi Beğendiniz mi?
Okunma
Kategori
Şehir
MKÜ'DEN AĞRI DAĞI'NDA ARKEOLOJİK ARAŞTIRMA haberi, Hatay Yerel Haberleri Hatay ili ilçesi mahallesinde Yerel kategorisinde yer almakta olup 2024 yılı içerisinde 11278 kişi tarafından ziyaret edilmiştir.
MKÜ+#39;DEN+AĞRI+DAĞI+#39;NDA+ARKEOLOJİK+ARAŞTIRMA+ Haberin+Detayları+için+Tıklayın!
Bizi Beğendiysen Sayfanda Paylaş ve Oy Ver!

Güncel Son Yerel Haberleri googlepng

Oyuncaklar, Hatay'da Depremzede çocuklara Ulaştırıldı

Almanya'nın Dortmund kentinde faaliyet gösteren Çukurova e.V. Dortmund Derneği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Hatay'da depremzede çocuklara oyuncak dağıttı.

Hatice Ekmekçi Defne Gazetesi | 24 Nisan 2024 19:03
Depremlerde hayatını kaybeden çocuklar 23 Nisan’da unutulmadı

Hatay'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, depremlerde hayatını kaybeden çocukların mezarları ziyaret edildi.

Hatice Ekmekçi Defne Gazetesi | 24 Nisan 2024 17:54
Medeniyetler Korosu Ödül Töreninde Sahne Aldı

2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülünü alarak gururumuz olan ilimizin marka değeri Antakya Medeniyetler Korosu , Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 Özel Ödül töreninde sahne aldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın tarihi salonunda düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 Özel Ödülünü alan kurum ve kuruluşlar katıldı.

Hatice Ekmekçi Defne Gazetesi | 27 Ocak 2023 13:53
Hatay’da ekmek fiyatları zamlandı

Hatay Fırıncılar Odası’ndan alınan bilgiye göre, 210 gram ekmeğin 5 TL’den satışa sunulacağı belirtildi.

Nejla Çetinoğlu | 14 Ocak 2023 15:11
BAŞKAN SAVAŞ’TAN RAS-EL SENİ MESAJI

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Miladi takvime göre 14 Ocak’a denk gelen ve Alevi vatandaşların yeni yıl olarak kutladığı ‘Ras-el Seni’ bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Hatice Ekmekçi Defne Gazetesi | 14 Ocak 2023 13:23
HGC YÖNETİMİNDEN PROTOKOL ZİYARETLERİ

Hatay Gazeteciler Cemiyeti (HGC) Başkanı Nihat Mazmanoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, protokol ziyareti kapsamında sırasıyla Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ataman, Antakya Kaymakamı Mustafa Harputlu, HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ve ATB Başkanı Ali Celal Mursaloğlu’nu makamlarında ziyaret ettiler.

Mehmet Katırcıoğlu | 06 Ocak 2023 14:37
DEVA Defne’den Başkan Güzel’e ziyaret

Demokrasi ve Atılım Partisi Defne İlçe Başkanı Av. Nidal Hüzmeli ve beraberindeki heyet Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel’i makamında ziyaret etti.

Hatice Ekmekçi Defne Gazetesi | 06 Ocak 2023 14:34
KIRIKHAN BELEDİYESİ YILIN İLK BELEDİYE MECLİS OLAĞAN TOPLANTISINI YAPTI

Kırıkhan Belediyesi 2023 Yılının Ocak ayı olağan toplantısını Belediye Başkanı Ayhan Yavuz’un başkanlığında gerçekleştirdi.

Mehmet Katırcıoğlu | 06 Ocak 2023 14:26
UKUD’UN 3. GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Hatay’da 6 yıl önce kurulan Uluslararası Kültürler Derneği’nin(UKUD) 3. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Mevcut Başkan Adnan Taş güven tazeleyerek yeniden başkan seçildi.

Hatice Ekmekçi Defne Gazetesi | 04 Ocak 2023 16:49
SAADET PARTİSİ HATAY’DA SAHADA

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, GİK Üyeleri, Çelebi Keyhıdır, Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Soner Çontar, Necati Eroğlu, Hayri Kamalı ve Hatay İl Başkanı Mustafa Eğe ilçe teşkilatlarıyla beraber Hatay’da yerel basın, belediye başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat odası, muhtarlar, STK temsilcileri, hasta ve esnaf ziyaretleri gerçekleştirerek vatandaşların sorunlarını dinledi.

Nejla Çetinoğlu | 04 Ocak 2023 16:25
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma Haberi için Talep, Öneri ve Şikayetlerinizi Bize Lütfen Bildirin!
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma için Sıkça Sorulan Sorular
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma En Gücel Haberler
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma Türkiye'de Hangi Bölgede Hizmet Veriyor?
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma Firma Rehberi Nerde?
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma Ücretsiz Haber Nasıl Eklenir?
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma Haber Hangi Tarihte Eklemiştir?
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma En Popüler Haber Listesi Nerede?
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma Haberi İle Nasıl İletişim Kurabilirim?
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma İçin Yapılan Son Dakika Haberleri Varmı?
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma Sayfasına Kaç Yıldız Puan Verilmiş, Nasıl Yıldız Puan Verebilirim?
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma Son Güncellemeleri Neler?
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma Sosyal Medya Hesapları, Facebook, İnstagram, Twitter, YouTube Sayfaları Nelerdir?
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma Google, Yandex, Bing, Yahoo Arama motorlarından Ne Kadar Ziyaret Ediliyor?
Mkü&Amp;#39;Den Ağri Daği&Amp;#39;Nda Arkeolojik Araştirma Sayfamız Google, Yandex, Bing, Yahoo Arama Motorları Sıralamasında Kaçıncı Sırada?