Tıp fakültesi eğitiminin verildiği ve aynı zamanda hastaların bakıldığı hastanelere üniversite hastanesi ya da resmi olarak eğitim ve araştırma hastanesi adı verilir. Bu hastaneler uzman ve profesör doktorların bulunduğu aile hekimi ya da pratisyen hekimlerin çözemediği hastalıklarda sevk edilen hastanelerdir.
Sağlık teknisyenlerinin lise seviyesindeki eğitimleri de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmektedir fakat üniversite düzeyinde bu durum ÖSYM kontrolünde olup üniversite dekanlarının elindedir. ÖSYM bu eğitimi başarı ve ülkeye hekim kazandırma oranıyla kontrol ederken dekanlar öğrenciler için hangi eğitim sisteminin uygun olduğunu düşünürse öğrenciler o şekilde eğitim görür.
Dünya Sağlık Örgütü, hastaneleri farklı ölçütlerle değerlendirip farklı gruplarla kategorize ederler. Ülkemizde Eğitim ve Araştırma Hastaneleri yani Üniversite Hastaneleri bu ölçütlerde en yüksek puanı alabilen kurum ve kuruluşlardır. Bugün üniversite hastanesi dediğimiz fakat gerçekte sağlık uygulama araştırma merkezi olan bazı kurumlar, hastane olarak tescil edilmedikleri için Sağlık Bakanlığı denetimine açık değillerdir fakat üniversite hastaneleri eğitim olarak ÖSYM’ye hasta sağlığı olarak Sağlık Bakanlığı’na bağlıdır.