KAHVE NEDİR?
Kahve, coffea isimli ağacın meyvelerinden çeşitli işlemler sonucu çekirdeklerinin ayrılması ve bölgeden bölgeye farklılık gösteren demleme şekilleriyle hazırlanmasıyla elde edilen içecek türüdür.
Bu meyvelerin çekirdekleri çeşitli işlemlerden sonra suda demlenerek tüketilir.
Kahve; Her ülkenin kültürel damak alışkanlıklarına göre ortaya çıkardığı kendine özgü içecekleri olsa da, kahve bunlardan farklı olarak yeryüzündeki çoğu insanın hayatına girmeyi başarmıştır.
Her toplum kendine göre anlamlar yüklemiştir kahveye; kendine göre kavurmuş, demlemiş ve sunmuştur.
Kahve; Ortaya çıktığı günden bu yana sayısız insanın geçim kaynağı olmuştur ve yetiştiği bölgenin ekonomisine yön vermiştir.
Kahve; Günümüzde ise değerini artırarak insanların beğenisini kazanmaya ve dünyanın her köşesine durmaksınız ulaşmaya devam ediyor.
Bu yüzden de dünya üzerinde petrolden sonra en çok ticareti yapılan madde olma özelliğini hala koruyor.
KAHVE NASIL BULUNDU?
Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesidir. Kaffa'daki ormanlarda yetişen Arabika kahve ağaçları, çekirdekleri işlenen ilk kahveler olarak bilinir.
Fırınlanma yöntemiyle elde edilen ve kahvenin Türkiye'ye gelmesine aracı olan bölge ise Yemen'dir. Hem Etiyopya'da hem de Yemen'de kahvenin keşfediliş şekli çok benzerdir.
KAHVE TÜRKİYE'YE NASIL GELDİ?
Kaffa kelimesi Arapça'ya Qahwah olarak geçer. 15. yüzyılda Yavuz Sultan Selim döneminde Yemen Valisi olan Özdemir Paşa, Yemen'de içtiği ve çok sevdiği kahveyi İstanbul'a getirir.
Kahve, burada çok sevilir. Öyle ki sarayda 'kahveci başı' rütbeli bir çalışan bile olur.
Padişahın kahvesini pişirmekle görevli olan kahveci başı, sır tutmasını bilen bilge kişiler arasından seçilirdi.
1600'lü yıllarda Türkiye'ye gelen Venedikli tüccarlar, kahveyle tanışır ve kahvenin Avrupa'ya taşınması bu şekilde gerçekleşir.
İlk başlarda sokaklarda satılan kahve, 1645 yılında ilk defa İtalya'da bir dükkanda yani 'kahvehane'de satılmaya başlanır.
Kahve günlük hayatta vazgeçemediğimiz içeceklerden bir tanesidir.
Ancak her insanın kahve zevki farklıdır. Kimisi tatlı bir şeyler severken kimisi onu uyaracak, sert kahve çeşitlerini sever. Bu yüzden birçok farklı kahve türü vardır.
Kahve denilince Türkiye’de, akla ilk önce Türk kahvesi gelir.
Türk kahvesi genellikle, çok kavrulmuş Türk kahvesi çekirdeğiyle yapılır. Bu çekirdekler incecik çekilir ve toz halinde kullanılır. Ayrıca klasik Türk kahvesinin yapımında sadece su kullanılır.
Espresso genellikle sert kahve sevenler tarafından tercih edilir.
Tadı yoğun ve serttir. Sunumu Türk kahvesi gibi fincanlarda yapılır. Ancak geleneksel olarak fincanın yarısı dolu gelir. Ayrıca double espresso da birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Genel olarak Americano’ya seyreltilmiş espresso diyebiliriz. Sunumu daha büyük fincanlarda hatta kupalarda yapılır. Espresso içmek isteyip, tadının sertliğini sevmeyenler Americano’yu tercih edebilirler.
İçeriğinde bolca süt barındıran, içimi çok hafif kahve türüdür. Üstünde süt köpüğü bulundurur. Vanilya, karamel, fındık gibi aromalarla da servis edilir. Latte sert kahve sevmeyenlerin birinci tercihi olmaya adaydır.
Sütlü ve bol köpüklü kahve çeşitidir. İtalya’da bulunmuştur ve espressodan sonra ülkedeki en popüler kahve türüdür.
İçimi espressoya göre hafiftir. Bolca köpüğü sayesinde dolgun bir tadı vardır. Sunumunda çikolata da servis edilebilir.
Hafif bir kahve türüdür. İçince bolca süt, süt köpüğü, espresso ve çikolata bulundurur. İçimi yumuşak bir kahve türüdür. Çikolata severler özellikle bu kahveyi tercih eder.
Espresso kahvesinin üzerine süt köpüğü konulmuş halidir. İçimini yumuşatmak için üzerine karamel sosu gibi aroma vericiler eklenir. İçimi hafiftir.
Demlenmiş kahvedir. Yapımı kolaydır, bu yüzden çokça tercih edilir. İçimi genellikle serttir. Kullanılan kahve çekirdeğinin türüne göre aroması değişebilir. Kağıt veya metal filtre kullanılarak kahvenin demlenmesiyle yapılır.
Basitçe, sütlü espressodur. 1-2 shot espresso ile süt karışımından oluşan Flat White, özellikle Yeni Zelanda ve Avustralya’da çok tüketilmektedir.
Soğuk kahvedir. Hazır kahve ile yapılır. Yapımında bolca süt kullanılır, bu yüzden içimi oldukça hafiftir.
Yapımında isteğe göre değişik aromalar da kullanılır, genellikle tatlı içilir. İnce ve uzun bardaklarda servis edilir. Özellikle yaz aylarında bolca tüketilir.
Kahve bulabileceğiniz; Kuruyemiş, Kuruyemişçiler, Market ve Marketler firmalarına ayrıca kahve içebileceğiniz Kafe ve kafelere Sayfamızdan Ulaşabilir ve iletişime girebilirsiniz.