PELET NEDİR?
Pelet yakıtları, sıkıştırılmış organik madde veya biyokütleden yapılan biyoyakıtlardır.
Peletler beş genel biyokütle kategorisinden herhangi birinden yapılabilir.
Endüstriyel atıklar ve yardımcı ürünler, gıda atıkları, tarımsal kalıntılar, enerji bitkileri ve bakir kereste.
Son yüzyıldaki en önemli sorunlardan biri içinde yaşadığımız dünyanın, küresel ısınma ve çevre kirliliği tehlikesi ile karşı karşıya olmasıdır.
İşte tam da bu noktada gerek doğal olarak elde edilmesi ve kullanımı neticesinde doğaya minimum zarar vermesi, gerekse uzun vadede ekonomik olması nedeniyle alternatif bir enerji kaynağı olarak ‘pelet’ karşımıza çıkmaktadır.
Kelime anlamı olarak tablet, misket, yumak, topak anlamlarına gelen pelet, terminolojik olarak küçük formda oluşturulmuş, genellikle 6-10 mm çapında ve 10-50 mm arasında uzunluğu olan, sıkıştırılmış, talaş, odun yongaları, ağaç kabuğu, zirai ürünler, ekinlerin sapları, fındık, badem, ceviz kabukları gibi doğal ürün ve atıklardan elde edilen bir yakıt türüdür.
Bütün odun çeşitlerini kullanarak pelet üretilebilir, ancak yumuşak odun türleri (ibreli ağaçlar) pelet için daha uygundur.
Çünkü yumuşak odun türleri sert odun türlerinden (yapraklı ağaçlar) daha çok lignin içermektedir.
Lignin doğal yapıştırıcı madde olarak odunun içinde olduğunda pelet üretiminde bağlayıcı madde olarak katkı sağlar.
Pelet üretiminde herhangi bir ek katkı maddesine gerek duyulmaz.
Herhangi bir katkı olmadan üretilebilen pelet, kalorifer kazanlarında, evdeki sobalarda (pelet sobası), sanayide, ekmek fırınlarında ve birçok farklı alanda kullanılabilir.