Altın; doğada serbest halde bulunan, kolay işlenebilen, parlak sarı renkte, değerli bir elementtir.
Gümüş;simgesi Ag, atom sayısı 47, atom ağırlığı 107.868, yoğunluğu 10.5 olan, 961,93 santigrat derecede ergiyen, parlak beyaz renkte, kolay işlenen, tel durumuna gelebilen, değerli bir elementtir.
Gümüş takı takarak güzelleşme insanların tarih boyunca vazgeçemediği ve üstüne düşündüğü, farklı teknikler geliştirdiği bir konu olmuştur. Gümüş takı takıp takıştırarak güzelleşme tarihi çok eski çağlarından günümüze kadar gelmektedir.
O çağlardan günümüze çeşitli gümüş takı ve gümüş süs malzemeleri arkeologların araştırmalarında ortaya çıkmaktadır. Eski çağlardan beri pek de bir şey değişmemiş gümüş hala günümüzde takı malzemesi olarak popülerliğini ve değerini korumaktadır. Gümüş takı tarihini uzmanlar çok eskilere M.Ö. 4 Binyılın sonlarına kadar götürmektedir. Mezopotamya, Mısır ve Anadolu'da başladığı tahmin edilir.
O dönemlere ve kültürlere ait takıların ince bir işçilikle yapıldığı dikkatleri çekmektedir. Gümüş takılardaki ince işçilik o dönemlerde belli tekniklerin ve yöntemlerin bilindiği ve uygulandığını bize göstermektedir. Gümüşün yumuşak ve işlenmeye müsait metaller olmasının da burada önemli bir rolü vardır.
Eski çağlardan beri bilinen varaklama tekniği ustalar tarafından uygulanıyordu. Gümüş plakalar zar gibi inceltilerek çeşitli malzemeler varakla kaplanıyordu.
Eski Türklerde gümüş takı üretimi çok popüler bir meslek olarak karşımıza çıkmaktadır. Eski Türkçe' de Sim (gümüş) kelimesi de aynen "zer" gibi eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Bunlar Türkçe' nin eski yazılı tarihi eserlerinde karşımıza çıkar. Zer-sim şeklinde iki kelime beraber kullanılırsa, bolluk ve zenginliği ifade eder. Gümüş de insanlık tarihinde altından sonra en çok kullanılan metallerden birisidir.