BELEDİYE NE DEMEK?
Belediye, bir şehir veya ilçenin temizlik, aydınlatma, su ve elektrik gibi ortak ihtiyaçlarını ve hizmetlerini gören, Nüfusu belli bir sayının üstünde olan yerlerde kurulan yerel yönetimlerdir.
Nüfusu belli bir sayının üstünde olan yerlerde kurulan yerel yönetimlerdir.
Beldenin sorunlarını çözmek ve bazı hizmetleri karşılamak amacıyla, belde halkının oylarıyla seçilen yöneticilerin görev yaptığı, tüzel kişiliği olan yerlerdir.
İlk olarak Ortaçağ'da Avrupa'da ortaya çıkmıştır.
Derebeyin baskılarına karşı haklarını ve çıkarlarını korumak isteyen kent halkı (esnaf, zanaatkar ve tüccarlar) kurduğu Lonca aracılığıyla kendilerinin ve kentlerinin özgürlüklerini senyörlerden satın aldılar. Ortaya çıkan özgür kentlerin yönetim sorununu çözebilmek için, belediyeler oluşturuldu.
Belirli bir coğrafi bölgenin değil insanların topluca oturdukları kendisine belde denilen yerleşim yerinin idari teşkilatıdır.
Yer bakımından yerinden yönetim organıdır. Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir.
İlçe merkezlerindeyse nüfusa bakılmaksızın belediye kurulması zorunludur.
BELEDİYENİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Belediye, kanunlarla münhasıran başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahalle müşterek nitelikteki her türlü görev ve hizmeti yapar veya yaptırır, gerekli kararları alır, uygular ve denetler.
Belediye öncelikle imar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım, evlendirme, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır.