DOĞUMEVİ NEDİR?
Doğumevleri; Daha hamilelikte, doğumda ve bebekle birlikte geçen ilk dönemde kadın veya çiftlerle ilgilenmeye Bu kapsamda kadınlar bilinçli olma, sorumluluklarını üstlenme ve kendi kendilerine karar vermede destek alarak doğumu yaşarlar.
Büyük önem veren Kadın Doğum Uzmanları ve Ebeler tarafından yönetilmektedir.
Daha hamilelikte, doğumda ve bebekle birlikte geçen ilk dönemde kadın veya çiftlerle ilgilenmeye sorumluluklarını üstlenme ve kendi kendilerine karar vermede destek alarak doğumu yaşarlar.
Anne adayı gebe olduğunu öğrendiği ilk andan itibaren doktor takibine alınır.
Bu takiplerde amaç, hem annenin hem bebeğin sağlık durumunu ve gebeliğin gidişatını kontrol altında tutup olası sorunlarda tedavi etmek ve doğru bir şekilde yönlendirmektir.
Annenin kan değerleri istenilen seviyede tutulmak için tahlil ve tetkikler uygulanarak gerektiği yerde ilaç desteği sağlanır.
Bebeğin aylık gelişimi takip edilerek, bir anomali olup olmadığına bakılır.
Ayrıca hamilelik süresince belirli zaman dilimlerinde anne ve bebeğe uygulanan, çok önemli birtakım test ve tetkikler de ancak düzenli doktor kontrolleri ile sağlanır.
Doğum bazı kadınlar için dünyaya yeni bir hayat getirdikleri mutluluk verici bir olayken, bazı kadınlar içinse doğum zahmetli ve stres dolu bir tecrübe olarak görülebilir.
Hayatını değiştirecek bu mucizevi olaya fiziksel ve zihinsel olarak hazır olduğuna emin olmalısın.
Daha önce anne olduysan bile şunu bilmelisin, her bebek farklıdır ve her doğum deneyimi kendine özgüdür.
Doğum; 9 aylık bir gebelik sonrasında bebeğin dünyaya gelmesinin sağlandığı andır.
Doğum çeşitleri her geçen gün daha da kolaylaştırma çalışmaları sayesinde artık kadınların korkulu rüyası olmaktan çıkmaya başlayacaktır.
Öncelikle doğumun nasıl olacağına karar vermek önemlidir. 18-36 yaşlarında ve ilk doğum genelde normal doğum olarak yapılması ihtimali yüksek doğumlardır.
Ama çok daha erken ve geç yaşlarda bu durum riskli olabilmektedir. Hekimle beraber doğumun yapılmasına dair bir bilgi alış verişi yapılmalıdır.
Normal Doğum
Düzenli aralıklarla gelen ve kasların kasılması sonrasında vajinal yolla yapılan doğumdur.
Sancıların artarak çoğalması ve sıklaşma ile doğumun yaklaşması ve gerçekleşmesi sağlanmaktadır.
Ancak sancıların fazla olmaması ve doğum için gerekli olan ortamı oluşturmaması halinde suni sancıyla desteklenerek doğum yaptırılmaktadır.
Eğer buna rağmen hala açılma gerçekleşmez ve gelişme olmazsa sezeryan yapılması suretiyle bebeğin doğurulması sağlanmaktadır.
Sezaryenle Doğum
Bir ameliyat uygulaması olması açısından risk oluşturması nedeni ile normal doğuma öncelik verilmektedir.
Anne ve bebeği tehdit eden bir durum söz konusu olması halinde uygulanabilir bir yöntemdir.
Ekseriye ilk doğumlarda bebeğin başının gelmemesi halinde yapılmaktadır.
Doğum anında uygulanması annenin bilgilendirilmesi sağlanır. Karın bölgesinin açılması suretiyle bebeğin alınması yöntemidir.
Yarım saat sürebilen bir operasyon olmasından sonra tamamlanmaktadır.