Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi googlepng

MKÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. POLAT: -''ÇEŞİTLİ YARARLARI NEDENİYLE SON YILLARDA GEREK ÜLKEMİZDE GEREKSE DÜNYADA NAR ÜRETİMİ, TÜKETİMİ VE İHRACATI ARTTI''
Nara+Artan+İlgi+Rekor+Üretimi+Getirdi Haberin+Detayları+için+Tıklayın!

Ramazan Şanıvar - Nar çeşitli yararları nedeniyle son yıllarda üretimi, tüketimi ve ihracatıyla yıldızı parlayan meyve olduğu, alternatif ürün olarak çiftçilerin bu meyveyi tercih ettiği bildirildi.      Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Aytekin Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, narın Türkiye'de, asırlardır yetiştiriciliği yapılan geleneksel meyve türlerinden birisi olduğunu söyledi.      Narın meyve olarak tüketildiği gibi, ilaç sanayisinde de değerlendirildiğinin altını çizen Polat, Türkiye'de nar üretiminin yüzde 57'sini karşılayan Akdeniz Bölgesinin, nar için uygun ekolojik koşullara sahip olduğunu vurguladı.      Polat, çeşitli yararları nedeniyle son yıllarda gerek ülkemizde gerekse dünyada narın üretimi, tüketimi ve ihracatının arttığını belirterek, ''Nar üretimi 1985 yılında 36, 2005 yılında 80, geçen yıl ise daha bilimsel çalışmayla 171 tonla rekor seviyeye ulaştı. Nar meyvesi taze tüketiminin yanı sıra, meyve suyu, konserve, sirke, sitrik asit ve ilaç sanayisi gibi çok çeşitli alanlarda da kullanım alanına sahiptir. Ayrıca, dünyanın birçok ülkesinde, nar taneleri, salata ve tatlılarda süsleme malzemesi olarak da kullanılmaktadır'' dedi.      Polat, narın son yıllarda iç piyasada da çok tüketildiğine dikkati çekerek, ''Geçen yıl yurt dışına 14 bin ton nar ihracatı gerçekleştirildi. Bunun karşılığında 17 milyon dolar döviz sağlandı'' dedi.           -''HATAY'IN NAR ÜRETİMİNDEKİ YERİ''-           Türkiye'de narın en çok 71 tonla Antalya, 11 bin tonla Mersin ve 8 bin tonla Hatay'da üretildiğine dikkati çeken Polat, şunları kaydetti:      ''Hatay'da, yakın zamana kadar nar ağaçları genellikle sınır ağacı olarak veya zeytin ve incir ağaçları ile karışık olarak yetiştirilmekteydi. Nar yerel pazarlarda taze tüketim için satışa sunulmakta veya nar ekşisi üretiminde kullanılmaktaydı. Ancak, son yıllarda nar dış satımındaki artışlar nedeniyle, modern nar bahçelerinin sayısında önemli artışlar oldu. Bu yeni bahçelerde yaygın olarak Hicaz, katırbaşı, çekirdeksiz ve Kara Mehmet narı üretilen modern tesislerde, damlama sulama, organik veya inorganik gübreleme ve budama gibi kültürel işlemler uygulanmaktadır. 1993 yılından bu yana Kırıkhan ve Dörtyol, Erzin ve Yayladağı ilçelerinde modern tesisler yapılmıştır. Modern nar bahçeleri, Ziraat Fakültesi lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin eğitim-öğretiminin bir parçası olarak uygulama ve staj yapabilecekleri önemli bir araştırma istasyonu işlevini görmektedir.''      Polat, 22-27 Ağustos 2010 tarihleri arasında, Portekiz'in Lizbon kenti'nde düzenlenecek olan 28. Uluslararası Bahçe Bitkileri Kongresi'nde ''Türkiye'de Nar Yetiştiriciliği'' konulu iki bildiri sunacağını da sözlerine ekledi.
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi haberi 17 Ağustos 2010 00:00 tarihinde FirmaRehberim.com kaynak gösterilerek Yerel kategorisine, ilgili firma Hatay /  17827 kişi tarafından okunmuş 0 kişi tarafından beğenilip 0 kişi tarafından beğenilmemiştir. İletişim Bilgileri için Lütfen Tıklayın!
Haberi Beğendiniz mi?
Okunma
Kategori
Şehir
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi haberi, Hatay Yerel Haberleri Hatay ili ilçesi mahallesinde Yerel kategorisinde yer almakta olup 2024 yılı içerisinde 17827 kişi tarafından ziyaret edilmiştir.
Nara+Artan+İlgi+Rekor+Üretimi+Getirdi Haberin+Detayları+için+Tıklayın!
Bizi Beğendiysen Sayfanda Paylaş ve Oy Ver!
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi Haberin Detayları için Lütfen Tıklayın! Son Dakika Hatay Haberleri Firma Rehberim Sayfasını Ben Beğendim. Size de Tavsiye Ederim! 26 Nisan 2024 Cuma 05:56 https://firmarehberim.com/haber/yerel/nara-artan-ilgi-rekor-uretimi-getirdi--359 #Nara #Artan #İlgi #Rekor #Üretimi #Getirdi #Haberin #Detayları #için #Lütfen #Tıklayın! #Son #Dakika #Hatay #Haberleri #Firma #Rehberim #NaraArtan #Artanİlgi #İlgiRekor #RekorÜretimi #ÜretimiGetirdi #NaraArtanİlgiRekorÜretimiGetirdi #HaberinDetayları #Detaylarıiçin #içinLütfen #LütfenTıklayın! #Tıklayın! #HaberinDetaylarıiçinLütfenTıklayın!

Güncel Son Yerel Haberleri googlepng

Oyuncaklar, Hatay'da Depremzede çocuklara Ulaştırıldı

Almanya'nın Dortmund kentinde faaliyet gösteren Çukurova e.V. Dortmund Derneği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Hatay'da depremzede çocuklara oyuncak dağıttı.

Hatice Ekmekçi Defne Gazetesi | 24 Nisan 2024 19:03
Depremlerde hayatını kaybeden çocuklar 23 Nisan’da unutulmadı

Hatay'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, depremlerde hayatını kaybeden çocukların mezarları ziyaret edildi.

Hatice Ekmekçi Defne Gazetesi | 24 Nisan 2024 17:54
Medeniyetler Korosu Ödül Töreninde Sahne Aldı

2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülünü alarak gururumuz olan ilimizin marka değeri Antakya Medeniyetler Korosu , Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 Özel Ödül töreninde sahne aldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın tarihi salonunda düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 Özel Ödülünü alan kurum ve kuruluşlar katıldı.

Hatice Ekmekçi Defne Gazetesi | 27 Ocak 2023 13:53
Hatay’da ekmek fiyatları zamlandı

Hatay Fırıncılar Odası’ndan alınan bilgiye göre, 210 gram ekmeğin 5 TL’den satışa sunulacağı belirtildi.

Nejla Çetinoğlu | 14 Ocak 2023 15:11
BAŞKAN SAVAŞ’TAN RAS-EL SENİ MESAJI

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Miladi takvime göre 14 Ocak’a denk gelen ve Alevi vatandaşların yeni yıl olarak kutladığı ‘Ras-el Seni’ bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Hatice Ekmekçi Defne Gazetesi | 14 Ocak 2023 13:23
HGC YÖNETİMİNDEN PROTOKOL ZİYARETLERİ

Hatay Gazeteciler Cemiyeti (HGC) Başkanı Nihat Mazmanoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, protokol ziyareti kapsamında sırasıyla Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ataman, Antakya Kaymakamı Mustafa Harputlu, HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ve ATB Başkanı Ali Celal Mursaloğlu’nu makamlarında ziyaret ettiler.

Mehmet Katırcıoğlu | 06 Ocak 2023 14:37
DEVA Defne’den Başkan Güzel’e ziyaret

Demokrasi ve Atılım Partisi Defne İlçe Başkanı Av. Nidal Hüzmeli ve beraberindeki heyet Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel’i makamında ziyaret etti.

Hatice Ekmekçi Defne Gazetesi | 06 Ocak 2023 14:34
KIRIKHAN BELEDİYESİ YILIN İLK BELEDİYE MECLİS OLAĞAN TOPLANTISINI YAPTI

Kırıkhan Belediyesi 2023 Yılının Ocak ayı olağan toplantısını Belediye Başkanı Ayhan Yavuz’un başkanlığında gerçekleştirdi.

Mehmet Katırcıoğlu | 06 Ocak 2023 14:26
UKUD’UN 3. GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Hatay’da 6 yıl önce kurulan Uluslararası Kültürler Derneği’nin(UKUD) 3. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Mevcut Başkan Adnan Taş güven tazeleyerek yeniden başkan seçildi.

Hatice Ekmekçi Defne Gazetesi | 04 Ocak 2023 16:49
SAADET PARTİSİ HATAY’DA SAHADA

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, GİK Üyeleri, Çelebi Keyhıdır, Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Soner Çontar, Necati Eroğlu, Hayri Kamalı ve Hatay İl Başkanı Mustafa Eğe ilçe teşkilatlarıyla beraber Hatay’da yerel basın, belediye başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat odası, muhtarlar, STK temsilcileri, hasta ve esnaf ziyaretleri gerçekleştirerek vatandaşların sorunlarını dinledi.

Nejla Çetinoğlu | 04 Ocak 2023 16:25
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi Haberi için Talep, Öneri ve Şikayetlerinizi Bize Lütfen Bildirin!
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi için Sıkça Sorulan Sorular
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi En Gücel Haberler
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi Türkiye'de Hangi Bölgede Hizmet Veriyor?
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi Firma Rehberi Nerde?
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi Ücretsiz Haber Nasıl Eklenir?
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi Haber Hangi Tarihte Eklemiştir?
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi En Popüler Haber Listesi Nerede?
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi Haberi İle Nasıl İletişim Kurabilirim?
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi İçin Yapılan Son Dakika Haberleri Varmı?
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi Sayfasına Kaç Yıldız Puan Verilmiş, Nasıl Yıldız Puan Verebilirim?
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi Son Güncellemeleri Neler?
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi Sosyal Medya Hesapları, Facebook, İnstagram, Twitter, YouTube Sayfaları Nelerdir?
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi Google, Yandex, Bing, Yahoo Arama motorlarından Ne Kadar Ziyaret Ediliyor?
Nara Artan İlgi Rekor Üretimi Getirdi Sayfamız Google, Yandex, Bing, Yahoo Arama Motorları Sıralamasında Kaçıncı Sırada?