BİTLİS 13
NÜFUSU:327,886
İLÇELERİ: Ahlat, Tatvan, Adilcevaz, Güroymak, Hizan ve Mutki.
TARİHÇESİ:Geçmişi M.Ö. 2000'li yıllara dayanan bir yerleşim merkezi olan Bitlis il sınırları içinde Urartu, Pers, Makedonya krallığı Roma ve Bizans dönemine ait izlere rastlanmaktadır. Halife Hz.Ömer zamanında (641) İslâm'la tanışan Bitlis Emeviler, Abbasiler, Mervaniler yönetiminde kalmıştır.1537 tarihli bir icmal defterinde Bitlis çevresindeki Tatvan, Ahlat, Muş, Bulanık ve Hıns nahiyeleri kendine bağlı olan bir Osmanlı ili olarak gösterilmektedir. Bitlis 17, 18 ve 19. yy.da bölgenin sanat ve kültür merkezi olmuştur. Dönemin medrese, cami, külliye, han, hamam, gibi yapıları bugün ilin geçmişteki o parlak döneminin delili olarak ayakta durmaktadır.
NEREDE GEZİLİR:Nemrut Dağı ve krater gölü, Ahlat Müzesi, Ulu Cami, Bitlis Kalesi, Tatvan Kalesi, Emir Ali Kümbeti, Kührevi Türbesi, Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Küllüce, Ahlat Harabe şehri.
NE YENİR: Mastaba çorbası, kurti çorbası, piçoş aşı, büryan kebabı, içli köfte, yalancı köfte, kendir pilavı, katıklı dolma, çorti taplemesi, şekalok yemeği, çorti köftesi, gari aşı, glorik, gebol, çireş pancarı, kengerli pilav, etli keşkek, cacık ve ciğer taplaması.
Ünlü Tatlılar:Halbur hurması, şeker helvası.
NEREDE YENİR: Bitlis merkezde bulunan birkaç lezzet noktasının isimleri: Mavi Köşk lokantası, Mermut Restaurant ve Yalı Restaurant’tır.
NE ÜRETİR:Birinci sırayı buğday alır. Sulu tarım ürünlerini ise sırasıyla şeker pancarı ve tütün oluşturur. Bunun dışında hayvancılığın geniş çapta yapılması dolayısıyla yem bitkileri üretimi de önemli yer tutar. Bunu yanında ceviz ve bal üretimi de önemli bir yer tutar. Diğer üretilen tarımsal ürünler ise şunlardır; çavdar, fasulye, soğan, patates, lahana, kavun, karpuz, patlıcan, domates, biber, armut, elma, kiraz, vişne, dut üretimi de ilin ekonomisi açısından önemli bir yer tutar. El sanatları; bastonculuk, halıcılık, kilimcilik, çömlekçilik, iğne ve boncuk oyası.